Reduktimi i konsumimit të kripës

Prodhimi i ushqimeve çdo herë e më të përpunuara po rritet. Njerëzit në të gjithë botën po konsumojnë ushqime të pasura me energji, yndyrna të ngopura, yndyrna trans, sheqer dhe kripë. Kripa është burimi kryesor i natriumit dhe konsumi i shtuar i natriumit lidhet me hipertensionin, rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Mënyra e të ngrënit ndryshon, njerëzit po konsumojnë më pak fruta,perime dhe më pak fibra dietike (si drithërat), të cilat janë komponentë kyç të një diete të shëndetshme. Frutat dhe perimet përmbajnë kalium, i cili kontribuon në uljen e presionit të gjakut.

Kripa mund të vijë nga ushqimet e përpunuara, për shkak që ato kanë nivel të lartë të kripës (të tilla si ushqimet e gatshme, mish i përpunuar, proshuta, djathi, ushqime të kripura, petë të gatshme dhe të tjera) ose sepse ato konsumohen shpesh në sasi të mëdha (të tilla si buka dhe produktet e përpunuara të drithërave). Kripa i shtohet gjithashtu ushqimit gjatë gatimit (salcë soje, salcë peshku dhe kripë tryeze) ose në tryezë (salcë soje, salcë peshku dhe kripë tryeze).

Megjithatë, disa prodhues po riformulojnë recetat për të reduktuar përmbajtjen e kripës në produktet e tyre kështu që konsumatorët duhet të lexojnë etiketat e ushqimeve dhe të zgjedhin produkte me përmbajtje të ulët natriumi.

Rekomandime për reduktimin e kripës

Për të rriturit: OBSH rekomandon që të rriturit të konsumojnë më pak se 5 g (më pak se një lugë çaji) kripë në ditë

Për fëmijët: OBSH rekomandon që marrja maksimale e rekomanduar e kripës për të rriturit të ulet për fëmijët e moshës dy deri në 15 vjeç bazuar në kërkesat e tyre të energjisë në krahasim me ato të të rriturve. Ky rekomandim për fëmijët nuk trajton periudhën e ushqyerjes ekskluzive me gji (0-6 muaj) ose periudhën e ushqyerjes plotësuese me ushqyerjen e vazhdueshme me gji (6-24 muaj).

Kripa për konsumomim duhet të jodizohet, e cila është thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të trurit .

Rreth kripës, natriumit dhe kaliumit

Natriumi është një lëndë ushqyese thelbësore e nevojshme për ruajtjen e vëllimit të plazmës, ekuilibrit acid-bazë, transmetimi i impulseve nervore dhe funksionimin normal të qelizave.

Natriumi i tepërt është i lidhur me rezultate negative shëndetësore, përfshirë rritjen e tensionit të të gjakut.

Kontribuesit kryesorë në konsumin dietik të natriumit varen nga konteksti kulturor dhe zakonet dietike të një populli.

Natriumi gjendet natyrshëm në një sërë ushqimesh, të tilla si qumështi, mishi dhe butakët. Shpesh gjendet në sasi të mëdha në ushqimet e përpunuara të tilla si bukë, mish të përpunuar dhe ushqime të lehta, si dhe në erëza (p.sh. burimi i sojës, burimi i peshkut).

Kaliumi është një lëndë ushqyese thelbësore e nevojshme për ruajtjen e vëllimit të përgjithshëm të lëngjeve të trupit, ekuilibrin e acidit dhe elektroliteve dhe funksionimin normal të qelizave.

Kaliumi gjendet zakonisht në një sërë ushqimesh të parafinuara, veçanërisht në fruta dhe perime.

Rritja e marrjes së kaliumit ul presionin sistolik dhe diastolik të gjakut tek të rriturit.

Si të zvogëloni kripën në dietë

Politikat dhe strategjitë e qeverisë duhet të krijojnë mjedise që u mundësojnë popullatës të konsumojë sasi të mjaftueshme të ushqimeve të sigurta dhe ushqyese që përbëjnë një dietë të shëndetshme, duke përfshirë kripën e ulët. Përmirësimi i zakoneve dietike është një përgjegjësi shoqërore dhe individuale.


Strategjitë kryesore për reduktimin e konsumimit të kripës përfshijnë:

Politikat dhe rregulloret e duhura fiskale për të siguruar që prodhuesit dhe shitësit e ushqimeve të prodhojnë ushqime më të shëndetshme të disponueshme dhe të përballueshme;

duke punuar me sektorin privat për të përmirësuar disponueshmërinë e produkteve me pak kripë;

ndërgjegjësimi i konsumatorit dhe fuqizimi i popullatave përmes marketingut dhe mobilizimit social për të rritur ndërgjegjësimin për nevojën për të zvogëluar konsumin e marrjes së kripës;

krijimin e një mjedisi të përshtatshëm për reduktimin e kripës përmes ndërhyrjeve të politikave lokale dhe promovimit të cilësimeve të "ushqimit të shëndetshëm", siç janë shkollat, vendet e punës, komunitetet dhe qytetet;

monitorimi i marrjes së kripës nga popullata, burimet e kripës në dietë dhe njohuritë e konsumatorit, qëndrimet dhe sjelljet në lidhje me kripën për të informuar vendimet e politikave.

Konsumimi i kripës në shtëpi mund të zvogëlohet me:

mënjanimi i kripës gjatë përgatitjes së ushqimit;

të mos kesh një kripës në tryezë;

kufizimi i konsumit të ushqimeve të kripura;

zgjedhja e produkteve me përmbajtje më të ulët natriumi.