Kanceri i gjirit

Kanceri i gjirit nuk është një sëmundje e transmetueshme apo infektive. Ndryshe nga disa kancere që kanë shkaqe të lidhura me infeksionin, si infeksioni i papillomavirusit njerëzor (HPV) dhe kanceri i qafës së mitrës, nuk ka infeksione të njohura virale ose bakteriale të lidhura me zhvillimin e kancerit të gjirit.

Përafërsisht gjysma e kancereve të gjirit zhvillohen tek gratë që nuk kanë faktor rreziku të identifikueshëm të kancerit të gjirit përveç gjinisë (femrës) dhe moshës (mbi 40 vjeç). Faktorë të caktuar rrisin rrezikun e kancerit të gjirit duke përfshirë rritjen e moshës, obezitetin, përdorimin e dëmshëm të alkoolit, historinë familjare të kancerit të gjirit, historinë e ekspozimit ndaj rrezatimit, historinë riprodhuese (siç është mosha kur filluan menstruacionet dhe mosha në shtatzëninë e parë), përdorimi i duhanit dhe terapi hormonale pas menopauzës.

Ndryshimet në sjellje dhe ndërhyrjet përkatëse që reduktojnë rrezikun e kancerit të gjirit përfshijnë:

 • ushqyerja e zgjatur me gji;

 • aktivitet i rregullt fizik;

 • kontroll i peshës;

 • shmangia e përdorimit të dëmshëm të alkoolit;

 • shmangia e ekspozimit ndaj tymit të duhanit;

 • shmangia e përdorimit të zgjatur të hormoneve; dhe

 • shmangia e ekspozimit të tepërt ndaj rrezatimit.

Shenjat dhe simptomat

Kanceri i gjirit më së shpeshti paraqitet si një gungë ose trashje pa dhimbje në gji. Është e rëndësishme që gratë që gjejnë një gungë anormale në gji të konsultohen me një mjek pa pa u vonuar më shumë se 1-2 muaj, edhe kur nuk ka dhimbje të lidhur me të. Kërkimi i kujdesit mjekësor në shenjën e parë të një simptome të mundshme mundëson trajtim më të suksesshëm.

Në përgjithësi, simptomat e kancerit të gjirit përfshijnë:

 • një gungë ose trashje e gjirit;

 • ndryshim në madhësi, formë ose pamje të gjoksit;

 • gropëzime, skuqje, gropa ose ndryshime të tjera në lëkurë;

 • ndryshim në pamjen e thithkës ose ndryshim në lëkurën që rrethon thithkën (areola); dhe/ose

 • rrjedhje jonormal i thithave.


Ka shumë arsye për shfaqjen e gungave në gji, shumica e të cilave nuk janë kancer. Deri në 90% e masave të gjirit nuk janë kancerogjene. Anomalitë jo-kancerogjene të gjirit përfshijnë masa beninje si fibroadenoma dhe cistet si dhe infeksione.


Kanceri i gjirit mund të paraqitet në një larmi mënyrash, prandaj një ekzaminim i plotë mjekësor është i rëndësishëm. Gratë me anomali të vazhdueshme (në përgjithësi që zgjasin më shumë se një muaj) duhet t'i nënshtrohen testeve duke përfshirë imazhin e gjirit dhe në disa raste kampionimin e indeve (biopsi) për të përcaktuar nëse një masë është malinje (kancerogjene) ose beninje.

Kanceret e avancuara mund të gërryen përmes lëkurës për të shkaktuar plagë të hapura (ulçera), por nuk janë domosdoshmërisht të dhimbshme. Gratë me plagë të gjirit që nuk shërohen duhet të bëjnë një biopsi.

Kanceri i gjirit mund të përhapet në zona të tjera të trupit dhe të shkaktojë simptoma të tjera. Shpesh, vendi më i zakonshëm i parë i zbulueshëm i përhapjes është në nyjet limfatike nën krah, megjithëse është e mundur të ketë nyje limfatike që bartin kancer që nuk mund të ndihen.

Me kalimin e kohës, qelizat kanceroze mund të përhapen në organe të tjera, përfshirë mushkëritë, mëlçinë, trurin dhe kockat. Pasi të arrijnë në këto vende, mund të shfaqen simptoma të reja të lidhura me kancerin, si dhimbje kockash ose dhimbje koke.

Trajtimi i kancerit të gjirit mund të jetë shumë efektiv, duke arritur probabilitet mbijetese prej 90% ose më të lartë, veçanërisht kur sëmundja identifikohet herët. Trajtimi në përgjithësi konsiston në kirurgji dhe terapi me rrezatim për kontrollin e sëmundjes në gji, nyjet limfatike dhe zonat përreth (kontrolli lokal rajonal) dhe terapi sistemike (ilaçe kundër kancerit të dhëna nga goja ose intravenoz) për të trajtuar dhe/ose reduktuar rrezikun e përhapjes së kancerit (metastaza). Ilaçet kundër kancerit përfshijnë terapi endokrine (hormonale), kimioterapi dhe në disa raste terapi biologjike të synuar (antitrupa).

Në të kaluarën, të gjitha kanceret e gjirit trajtoheshin kirurgjikisht me mastektomi (heqja e plotë e gjirit). Kur kanceret janë të mëdha, mastektomia mund të jetë ende e nevojshme. Sot, shumica e kancereve të gjirit mund të trajtohen me një procedurë më të vogël të quajtur "lumpektomi" ose mastektomi e pjesshme, në të cilën vetëm tumori hiqet nga gjiri. Në këto raste, përgjithësisht kërkohet terapi me rrezatim në gji për të minimizuar shanset e përsëritjes në gji.

Efektiviteti i terapive të kancerit të gjirit varet nga kursi i plotë i trajtimit. Trajtimi i pjesshëm ka më pak gjasa të çojë në një rezultat pozitiv.