Diabeti

Diabeti është një sëmundje kronike që ndodh kur pankreasi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme ose kur trupi nuk mund të përdorë në mënyrë efektive insulinë që prodhon. Insulina është një hormon që rregullon sheqerin në gjak. Hiperglicemia, ose rritja e sheqerit në gjak, është një efekt i zakonshëm i diabetit të pakontrolluar dhe me kalimin e kohës çon në dëmtim serioz të shumë sistemeve të trupit, veçanërisht nervave dhe enëve të gjakut.


Në vitin 2014, 8.5% e të rriturve të moshës 18 vjeç e lart kishin diabet. Në vitin 2019, diabeti ishte shkaku i drejtpërdrejtë i 1.5 milion vdekjeve. Për të paraqitur një pamje më të saktë të vdekjeve të shkaktuara nga diabeti, sidoqoftë, duhet shtuar vdekjet për shkak të glukozës në gjak më të lartë se optimale përmes sëmundjeve kardiovaskulare, sëmundjeve kronike të veshkave dhe tuberkulozit. Në vitin 2012 (viti i të dhënave më të fundit në dispozicion), pati 2.2 milionë vdekje të tjera për shkak të glukozës së lartë në gjak.


Midis viteve 2000 dhe 2016, pati një rritje prej 5% të vdekshmërisë së parakohshme nga diabeti. Në vendet me të ardhura të larta, shkalla e vdekshmërisë së parakohshme për shkak të diabetit u ul nga 2000 në 2010, por më pas u rrit në 2010-2016. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, shkalla e vdekshmërisë së parakohshme për shkak të diabetit u rrit në të dyja periudhat.


Në të kundërt, probabiliteti i vdekjes nga cilado prej katër sëmundjet kryesore jo të transmetueshme (sëmundjet kardiovaskulare, kanceri, sëmundjet kronike të frymëmarrjes ose diabeti) midis moshave 30 dhe 70 vjeç u ul me 18% në nivel global midis 2000 dhe 2016.Diabeti i tipit 2

Diabeti i tipit 2 (i quajtur më parë i pavarur nga insulina ose i rritur) vjen nga përdorimi joefektiv i trupit të insulinës. Shumica e njerëzve me diabet kanë diabet të tipit 2. Ky lloj diabeti është kryesisht rezultat i peshës së tepërt trupore dhe pasivitetit fizik.

Simptomat mund të jenë të ngjashme me ato të diabetit të tipit 1, por shpesh janë më pak të theksuara. Si rezultat, sëmundja mund të diagnostikohet disa vjet pas fillimit, pasi komplikimet tashmë janë shfaqur.

Deri kohët e fundit, ky lloj diabeti ishte parë vetëm tek të rriturit, por tani po shfaqet gjithnjë e më shpesh tek fëmijët.Diabeti i tipit 1


Diabeti i tipit 1 (i njohur më parë si i varur nga insulina, i mitur ose fillimi i fëmijërisë) karakterizohet nga prodhimi i mangët i insulinës dhe kërkon administrim të përditshëm të insulinës. As shkaku i urinimin e tepërt (poliuria), etjen (polydipsia), urinë e vazhdueshme, humbjen e peshës, ndryshimet e shikimit dhe lodhjen. Këto simptoma mund të shfaqen papritur.
Diabeti gestacional

Diabeti gestacional është hiperglicemi me vlera të glukozës në gjak mbi normalen, por nën ato diagnostifikuese të diabetit. Diabeti gestacional shfaqet gjatë shtatzënisë.

Gratë me diabet gestacional janë në rrezik të shtuar të komplikimeve gjatë shtatzënisë dhe gjatë lindjes. Këto gra dhe ndoshta fëmijët e tyre janë gjithashtu në rrezik të shtuar nga diabeti i tipit 2 në të ardhmen.

Diabeti gestacional diagnostifikohet përmes shqyrtimit para lindjes, në vend të simptomave të raportuara.Toleranca e dëmtuar e glukozës dhe dëmtimi i glicemisë së agjërimit

Toleranca e dëmtuar e glukozës (IGT) dhe dëmtimi i glicemisë së agjërimit (IFG) janë kushte të ndërmjetme në kalimin midis normalitetit dhe diabetit. Njerëzit me IGT ose IFG janë në rrezik të lartë për të përparuar në diabetin e tipit 2, edhe pse kjo nuk është e pashmangshme.Ndikimi në shëndet

Me kalimin e kohës, diabeti mund të dëmtojë zemrën, enët e gjakut, sytë, veshkat dhe nervat.


Të rriturit me diabet kanë një rrezik dy deri në trefish të sulmeve në tru dhe goditje në tru.

E kombinuar me rrjedhjen e reduktuar të gjakut, neuropatia (dëmtimi i nervit) në këmbë rrit mundësinë e ulcerave të këmbëve, infeksionit dhe nevojës eventuale për amputim të gjymtyrëve.

Retinopatia diabetike është një shkak i rëndësishëm i verbërisë dhe ndodh si rezultat i dëmtimit të akumuluar afatgjatë të enëve të vogla të gjakut në retinë. Diabeti është shkaku i 2.6% të verbërisë globale.

Diabeti është ndër shkaqet kryesore të dështimit të veshkave.


Parandalimi

Ndryshimet e thjeshta në jetesë janë treguar të jenë efektive në parandalimin ose vonimin e shfaqjes së diabetit të tipit 2. Për të ndihmuar në parandalimin e diabetit të tipit 2 dhe ndërlikimet e tij, njerëzit duhet të:


  • arrijnë dhe mbajnë një peshë trupore të shëndetshme;

  • jini fizikisht aktiv-bëni të paktën 30 minuta aktivitet të rregullt, me intensitet të moderuar në shumicën e ditëve. Kërkohet më shumë aktivitet për kontrollin e peshës;

  • hani një dietë të shëndetshme, duke shmangur sheqerin dhe yndyrnat e ngopura; dhe

  • shmangni përdorimin e duhanit - pirja e duhanit rrit rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Diagnoza dhe trajtimi

Diagnoza e hershme mund të arrihet përmes testimit i cili ka kosto relativisht të lirë të sheqerit në gjak.


Trajtimi i diabetit përfshin dietë dhe aktivitet fizik së bashku me uljen e glukozës në gjak dhe nivelet e faktorëve të tjerë të rrezikut të njohur që dëmtojnë enët e gjakut. Ndërprerja e përdorimit të duhanit është gjithashtu e rëndësishme për të shmangur komplikimet.


Ndërhyrjet që janë të lira në kosto dhe të realizueshme në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme përfshijnë:


  • kontrollin e glukozës në gjak, veçanërisht në diabetin e tipit 1. Njerëzit me diabet të tipit 1 kërkojnë insulinë, njerëzit me diabet të tipit 2 mund të trajtohen me ilaçe orale, por gjithashtu mund të kërkojnë insulinë;

  • kontrolli i presionit të gjakut; dhe

  • kujdesi për këmbët (kujdesi për pacientin duke ruajtur higjenën e këmbëve; veshur këpucë të përshtatshme; duke kërkuar kujdes profesional për menaxhimin e ulçerës; dhe ekzaminim i rregullt i këmbëve nga profesionistë të shëndetit).


Ndërhyrje të tjera për kursimin e kostos përfshijnë:


  • shqyrtimi dhe trajtimi i retinopatisë (që shkakton verbëri);

  • kontrolli i lipideve të gjakut (për të rregulluar nivelet e kolesterolit);

  • shqyrtimi për shenjat e hershme të sëmundjes dhe trajtimit të veshkave të lidhura me diabetin.