Asma

Çfarë është asma?

Asma është një gjendje afatgjatë që prek fëmijët dhe të rriturit. Kalimet e ajrit në mushkëri bëhen të ngushta për shkak të inflamacionit dhe shtrëngimit të muskujve rreth rrugëve të vogla të frymëmarrjes. Kjo shkakton simptoma të asmës: kollë, fishkëllimë, gulçim dhe shtrëngim në gjoks. Këto simptoma janë të ndërprera dhe shpesh përkeqësohen gjatë natës ose gjatë stërvitjes. "Shkaktarë" të tjerë të zakonshëm mund t'i përkeqësojnë simptomat e asmës. Shkaktarët ndryshojnë nga personi në person, por mund të përfshijnë infeksionet virale (ftohjet), pluhurin, tymin, tymrat, ndryshimet e motit, polenin e barit dhe pemëve, leshin dhe puplat e kafshëve, sapunët e fortë dhe parfumin.Ndikimi i asmës në jetën e përditshme

asma shpesh është e nën-diagnostikuar dhe e nën-trajtuar, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Njerëzit me asmë të patrajtuar mund të pësojnë shqetësime të gjumit, lodhje gjatë ditës dhe përqendrim të dobët. Nëse simptomat janë të rënda, njerëzit me asmë mund të kenë nevojë të marrin kujdes shëndetësor urgjent dhe ata mund të shtrohen në spital për trajtim dhe monitorim. Në rastet më të rënda, asma mund të çojë në vdekje.Shkaqet e asmës

Shumë faktorë të ndryshëm janë lidhur me një rrezik të shtuar të zhvillimit të asmës, megjithëse shpesh është e vështirë të gjesh një shkak të vetëm, të drejtpërdrejtë.


asma ka më shumë gjasa nëse anëtarët e tjerë të familjes gjithashtu kanë asmë - veçanërisht një i afërm i ngushtë, si prindi ose vëllai apo motra.

asma ka më shumë gjasa te njerëzit që kanë kushte të tjera alergjike, të tilla si ekzema dhe riniti (ethet e barit).

Urbanizimi shoqërohet me rritjen e prevalencës së asmës, ndoshta për shkak të faktorëve të shumtë të stilit të jetesës.

Ngjarjet në jetën e hershme ndikojnë në mushkëritë në zhvillim dhe mund të rrisin rrezikun e asmës. Këto përfshijnë peshën e ulët të lindjes, prematuritetin, ekspozimin ndaj tymit të duhanit dhe burimeve të tjera të ndotjes së ajrit, si dhe infeksionet virale të frymëmarrjes.

Ekspozimi ndaj një sërë alergjenësh dhe irritues mjedisorë mendohet gjithashtu se rrit rrezikun e asmës, duke përfshirë ndotjen e ajrit të brendshëm dhe të jashtëm, marimangat e pluhurit të shtëpisë, mykun dhe ekspozimin në punë ndaj kimikateve, tymrave ose pluhurit.

Fëmijët dhe të rriturit që janë mbipeshë ose obezë janë në rrezik më të madh të asmës.


asma nuk mund të kurohet, por menaxhimi i mirë me ilaçe thithëse mund të kontrollojë sëmundjen dhe t'u mundësojë njerëzve me asmë të gëzojnë një jetë normale dhe aktive.


Ekzistojnë dy lloje kryesore të inhalatorëve:


bronkodilatorët (si salbutamoli), që hapin rrugët e ajrit dhe lehtësojnë simptomat; dhe

steroid (si beklometazoni), që reduktojnë inflamacionin në rrugët ajrore. Kjo përmirëson simptomat e asmës dhe zvogëlon rrezikun e sulmeve të rënda të asmës dhe vdekjes.


Njerëzit me asmë mund të kenë nevojë të përdorin inhalatorin e tyre çdo ditë. Trajtimi i tyre do të varet nga frekuenca e simptomave dhe llojet e ndryshme të inhalatorëve në dispozicion.


Mund të jetë e vështirë të koordinosh frymëmarrjen duke përdorur një inhalator - veçanërisht për fëmijët dhe gjatë situatave emergjente. Përdorimi i një pajisjeje "ndarëse" e bën më të lehtë përdorimin e një inhalatori aerosol dhe ndihmon ilaçin të arrijë në mushkëri në mënyrë më efektive. Një ndarës është një enë plastike me një grykë ose maskë në njërin skaj dhe një vrimë për inhalatorin në anën tjetër. Një ndarës i bërë në shtëpi, i bërë nga një shishe plastike 500 ml, mund të jetë po aq efektiv sa një inhalator i prodhuar në treg.


Njerëzit me asmë dhe familjet e tyre kanë nevojë për edukim për të kuptuar më shumë për asmën e tyre, trajtimin e tyre, shkaktarët që duhet të shmangin dhe si të menaxhojnë simptomat e tyre në shtëpi. Është gjithashtu e rëndësishme të rritet ndërgjegjësimi i komunitetit, për të reduktuar mitet dhe stigmën e lidhur me asmën në disa mjedise.